Undersøg dit hus for radon

Dette indlæg er sponsoreret.

Hvordan undersøger du din bolig for radon?

Du kan ikke se eller lugte radon, men det er en farlig gasart, som kan påvirke dig i privaten. Derfor kan det være en god ide at få foretaget en radonmåling. Det er ikke det store problem at foretage målingen – faktisk kan du gøre det selv. Du skal bare investere i et par radonmålere, aktivere dem og lade dem stå. De skal ligge i 2-3 måneder mellem oktober og april. Når målingen er færdig, kan du aflæse, om hvor høj koncentrationen af radon er i dit hjem.

 

Radon rammer privaten

Radon er farlig, fordi den er usynlig. Det er en gasart, som forekommer naturligt i jordbunden, og som typisk rammer de dele af huset, der ligger klos op ad jorden, f.eks. kældere. Hvis der er bygningsfejl, kan radon også sive op i resten af boligen. Det kan være et stort problem for dig og din familie, da udsætning for radon kan lede til lungekræft. Det kan derfor være en god ide at sikre sig mod radon i huset.

 

Hvad betyder din radonmåling for dig og dine nærmeste?

Hvis du har foretaget en radonmåling privat, kan du her aflæse hvad dine måling signalerer:

  • Hvis dit radonniveau ligger under 100 Becquerel pr. kubikmeter, behøver du ikke foretage forskellige radonsikringer, da dit hus er uden for farezonen.
  • Får du målt radonniveauet til over 100 Becquerel pr. kubikmeter, hvor det dog stadigvæk ligger under 200 Becquerel pr. kubikmeter, lyder anbefalinger fra myndighederne, at du skal få foretaget nogle forbedringer i din bolig.
  • Hvis dit radonniveau overstiger 200 Becquerel pr. kubikmeter, skal du have foretaget større radonsikringer i din bolig for at få nedsat radonniveauet.

Hvis din måling er over 100, er det anbefalet at gøre noget ved situationen. Derfor kan det være en god ide at konsultere professionelle, som kan rådgive jer til de bedste løsninger for jeres hjem. Du kan få en radonrådgivning med Byg.nu. De kan hjælpe jer med at beskytte jeres hus mod radon samtidig med at arbejde ud fra enkelte hensyn ift. økonomi, indretning mm.