Sådan forebygger du paradontose

Dette indlæg er sponsoreret.

Oprethold altid en god mundhygiejne for at undgå paradontose

Paradontose er navnet på en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen gør, at knoglen langsomt ædes op. Først vil tanden føles løs, og selvom man arbejder hårdt for at undgå det, ender det ofte med, at tanden eller tænderne falder ud på grund af sygdommen. Sygdommen er ekstra led, fordi den sjældent giver symptomer og ikke er noget, man selv lige umiddelbart lægger mærke til. Derudover er det en voksen sygdom, som normalt først vil starte, når man er i midten af 30’erne, hvorefter den vil være langsomt fremadskridende.

En stor del af befolkningen vil på et tidspunkt i deres liv opleve at få paradontose, men nogle grupper er mere udsat end andre. Du har f.eks. mere tilbøjelighed til at udvikle sygdommen, hvis du er ryger, har nedsat immunforsvar, diabetes, mundtørhed eller knogleskørhed.

 

Forebyg paradentose

Det bedste middel mod paradentose er uden tvivl forebyggelse, og dette kan gøres med jævnlige tandlægebesøg og en god tandhygiejne. Hvis du allerede har problemer med paradentose, så kontakt tandlæge Bente Canter, som ligger i Odder. Du skal helst kontakte en tandlæge så hurtigt som muligt, da sygdommen, hvis den opdages i tide, ofte kan behandles eller i hvert fald komme under kontrol, så du ikke står overfor at tabe en stor del af dine tænder i en tidlig alder.

 

Gode råd til at undgå paradentose

Her er et par gode råd, som du kan følge, hvis du vil mindske risikoen for at udvikle paradentose. Rådene kan også bruges, hvis du allerede lider af sygdommen, men ønsker at bremse dens videre forløb og få den under kontrol.

  • Børst tænder to gange om dagen. Brug derudover også tandtråd og andre midler, som kan hjælpe med at holde dine tænder rene.
  • Undgå skummende tandpasta, som indeholder natriumlaurylsulfat eller sodiumlaurylsulfat, da disse stoffer er slimhindeirriterende. Du kan i stedet anvende f.eks. Zendium eller urtetandpasta uden flour.
  • Gå til din tandlæge, når du oplever gener, og spring aldrig de jævnlige tandlægebesøg over, da din tandlæge her kan tjekke for begyndende paradontose.
  • Skyld munden i kamillete, salviete eller morgenfruete. Dette er meget gavnligt, hvis du døjer med tandkødsbetændelse, som ofte kan være et slags forstadie til paradontose.