Vælg den rigtige facade til dit hjem

Husets facade er det lodrette laf af ydervæggen, og det er det, man ser, når man kigger på et hus. Facaden har dog også mange andre funktioner end blot at pynte fint på huset. For det første skal den beskytte ydervæggen mod de forskellige vejrforhold, som svinger fra sol og regn til vind. Facaden skal også beskytte mod temperatursvingninger. Facader der er beklædt med træbrædder og fibercementplader beskytter kun huset mod regn, temperaturstigninger og sol. For at beskytte huset mod vind, skal der være et lag vindtæt pap under beklædninger. Facader af gasbetonblokke og mursten beskytter huset mod alt, og der behøver man ikke et separat lag. Hvis dine sten falder ud af facaden, eller fugemassen er begyndt at smuldre, er det måske ved at være tid til en gennemført facaderenovering.

Der er tre situationer, hvor du skal vælge facade. Læs med her for at blive klogere facader.

 

Facade til nyt hus

Når man bygger et nyt hus, er det vigtigt at tage stilling til hvilken facade huset skal have. Skal det være træfacade, muret facade eller noget helt tredje. Det er vigtigt, man tager stilling til dette i starten af projektet. Normalt er det forskellige firmaer, der bygger huse med facader af mursten og af træ. Hvis dit hus er specialtegnet, har arkitekten sikkert en klar idé om, hvilken materiale facaden skal have.

 

Facade til eksisterende hus

Hvis du skal have facade til et eksisterende hus, skal du beslutte dig for, hvilken facade tilbygningen skal have. Skal det være anderledes, end det du tidligere havde, eller skal det være af samme materiale som det eksisterende hus?

 

Ændre på facaden på et eksisterende hus

Hvis placeringen af døre eller vinduer skal ændres på et eksisterende hus, kan man enten vælge at fortsætte med det oprindelige materiale, eller vælge et helt nyt facademateriale, som er anerledes fra det oprindelige. Du skal dog være opmærksom på, at der vil være en farveforskel på det nye og det gamle materiale, da det nye materiale ikke er blevet påvirket af vejrforholdene endnu. Du kan også købe materialer, der allerede har patina, og dermed vil det passe bedre til det eksisterende hus. Du kan for eksempel købe genbrugsmaterialer fra et andet byggeri.