Livet med en benprotese

En benprotese giver bevægeligheden tilbage efter amputation

Efter en ulykke kan det være nødvendigt at fjerne et eller flere lemmer hos den tilskadekomne. Det er typisk skader på arme og ben, som fører til amputationer, som kun foretages, når området desværre ikke står til at kunne reddes. Det kan f.eks. være i forbindelse med et biluheld eller lignende, hvor muskelvæven, knoglevævet eller huden er knust eller helt væk. Det kan også være, at det ikke er muligt at genetablere blodforsyningen til området. Andre hyppige årsager til amputationer er diabetes, karsygdomme samt cancer.

I forbindelse med amputationer af ben, er en benprotese typisk relevant, når alle sår er helede, og når området er faldet helt til ro. Indtil det er tilfældet, kan det være nødvendigt med en stok eller en kørestol. Med en permanent benprotese er det muligt helt at smide disse, og man vil til en vis grad kunne opnå samme daglige mobilitet som før. Hård belastning og nogle sportsgrene vil dog ikke være mulige. Der findes ligeledes proteser til arme, som typisk har til formål at genoprette den støttefunktion, som den amputerede arm bidrog med. Proteser til hænder og fingre findes også, men de genopretter sjældent samme niveau af finmotorik m.m.

 

Varige mén fra amputationen

Du har garanteret hørt eller læst om fantomsmerter eller fantomfornemmelser. De forekommer, når nervebanerne, der før sendte besked om smerte eller fornemmelse til hjernen fra det nu amputerede område stimuleres, og impulsen sendes alligevel. Det vil forårsage en – ofte ubehagelig – fornemelse af sensation i det område af kroppen, som ikke længere er til. I flere tilfælde vil sådanne fantomsmerter aftage med tiden, men hos nogle vil det altid forekomme.

Tidligere har det været mere udbredt at påsætte legemsdelen igen, hvis der er tale om et snit eller en afskæring. Typisk vil det dog lede til mindre følsomhed og nedsat funktionsniveau, og i dag er det kun i ganske særlige tilfælde, at en påsættelse kommer på tale.

 

Opsøg en dygtig bandagist for den bedste benprotese

En vigtig del i forhold til at opnå mere bevægelighed og øget livskvalitet efter sin amputation er at blive komfortabel med sin protese. Det er vigtigt, at der tages grundigt højde for den enkelte person samt den stump, der er tilbage efter amputationen. Hos en dygtig bandagist får du både protese i høj kvalitet, som er tilrettet din krop og din benstump, ligesom du kan nyde gavn af deres grundige ekspertise og rådgivning fremover også. Sidstnævnte er bestemt en afgørende del i forbindelse med en langvarig succes med protesen. Det skyldes også, at en benstump vil forandre sig over tid, hvorfor mulighed for tilrettelse er særlig vigtigt.

En af landets førende producenter af proteser er Bandagisten Forssling & Co A/S, som tilbyder og producerer proteser i Sorø på Vestsjælland. De lægger vægt på den personlige betjening og den grundige dialog som udgangspunkt for en langvarig og succesfuld benprotese-løsning. De tilbyder endvidere benproteser i diverse udseender, så du kan vælge en løsning, der passer dig.